Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.07.2007 19:32 - Как едни ски подмениха един доклад. Или какво ни казаха от ЕС, а какво разбрахме?
Автор: taralejite Категория: Политика   
Прочетен: 1045 Коментари: 0 Гласове:
0



В края на месец юни получихме доклада на Европейската комисия за напредъка на България. Очакваха се остри критики към страната ни заради неизпълнение на поетите ангажименти в наблюдаваните сектори. Как щяха да оценят извършеното в България и щяха ли да ни наложат предпазни клаузи заради некадърното ни правителство? Тези въпроси вълнуваха българската общественост на 27.06.2007 г., когато трябваше да излезе окончателният текст.
Самото излизане на официалния доклад бе съпътствано от скандал. Ден преди излизането му, в медийното пространство се появи първоначалния текст. При сравняване на двата варианта стана ясно, че на текстовете в документа са били променени, като тонът е доста смекчен, а някои от критиките премахнати. Например е премахнатo изречението „Няма място за самодоволство”. Два дни медиите се занимаваха да нищят кой и как е променил документа в последния момент, вместо да се опитат да представят адекватно съдържанието на официалния текст. Появи се профанизирано обяснение за смекчения тон, което звучи горе-долу така: Заместник-председателя на ЕК и комисар по правосъдието, свободата и сигурността Франко Фратини е карал ски с бившия министър на икономиката Румен Овчаров и затова критиките и санкциите ни се разминаха”. Едва ли не за 7 месеца членство сме успели да покварим целия Европейски съюз и традиционните шуро-баджанашки политически отношения, характерни за нашата страна, са пренесени в практиките на международната организация. Ей на това му се казва влияние. И докато медиите отразяваха едва ли не със задоволство топлата връзка, никой не си направи труда да прочете какво всъщност пише в документа. Макар и с дипломатичен тон, докладът е критичен. Стига разбира се да иска човек да намери критиката, а не да коментира формулировки.
Критичните области в доклада са представени в две точки. Първата включва т. нар. „съпътстващи мерки”, включваща секторите „селскостопански фондове”, „авиационна безопасност” и „здраве на животните и безопасност на храните” В сектора „селскостопански фондове” основните критики са относно неправилното функциониране на ИСАК (интегрирана система за администриране и контрол). Ясно е казано, че ако не бъде изградена най-после тази система, субсидиите за земеделие ще бъдат намалени с 25%
Вторият раздел от доклада представя напредъка на България в съдебната реформа, борбата с корупцията и организираната престъпност. Съдържа 6 индикативни показателя. За два, може би най-важните: „Провеждане и докладване за професионални и надпартийни разследвания по обвинения в корупция на високо равнище” и „Прилагане на стратегия за борба с организираната престъпност, която се съсредоточава върху тежките престъпления, прането на пари, както и върху системното конфискуване на имуществото на престъпниците” е записано, че напредъкът е „недостатъчен”. Какво обаче означава в случая думата „недостатъчен”? Ето примерно едно сравнение между последния мониторингов доклад относно степента на готовност за членство в ЕС на България и Румъния от 29.09.2006 г. и този, който коментираме. През миналата есен от Европейската комисия ни написаха следното: „Законодателната рамка за борбата срещу корупцията се подобри… Въпреки това се наблюдаваха малко конкретни примери за разследване или преследване на корупция на високите нива. Корупцията продължава да бъде проблем.”. А през юни 2007 г. това: „… фактите, говорещи за категорична и системна намеса на съдебните органи при обвинения за корупция на високо равнище, са оскъдни.” Е, къде е разликата? Според мен няма такава.
Нашите управляващи не са постигнали никакъв напредък между тези два отчета и това трябва да бъде дебатът днес. И да им се потърси сметка, защо липсва такъв? А не с какъв тон бил написан документа и кой с кого карал ски. От ЕС не ни казват нещо друго. Ето какво точно са имали предвид: „Напредъкът ви включва издаване на повече ефективни присъди. Досега не сме видели такива при организираната престъпност и корупцията по високите етажи”. Това казва Майкъл Хъмфрис, представител на Европейската комисия у нас, пред вестник „Труд” на 28 юни. Т.е. ден след излизането на доклада. Само че няма кой да коментира това, защото е по на сметка дебатът да бъде друг .
Да, от ЕС и този път не ни санкционираха с глоби или налагане на предпазни клаузи. Няма да го направят и в бъдеще. Няма да пишат критични доклади. Защото трябва да оправдаят по някакъв начин приемането на България в ЕС, явно неготова за членство, пред милионите данъкоплатци от напредналите западни страни. Не са луди също така да изкарат съдебната ни система от ЕС с предпазна клауза, от което ще спечели само организираната престъпност. Но критиката я има и по-добре да наблегнем на тази критика при коментарите, отколкото да се радваме, че не са ни санкционирали. За което обяснението е просто.
Доклада можете да видите на адрес: http://europa.bg/upload/docs/bulgaria_report_bg.pdf

Иво



Тагове:   ски,   как,   Какво,   доклад,   казаха,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: taralejite
Категория: Политика
Прочетен: 99235
Постинги: 47
Коментари: 95
Гласове: 143
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930